7 manieren om een echte diamant te herkennen

Een vraag die ik vaak krijg is hoe je het verschil kan zien tussen een echte diamant en een nepdiamant. Lees verder voor de zeven manieren om de echtheid van een diamant te herkennen.

Zoek naar onzuiverheden met een juweliersloep

Een natuurlijke diamant is onvolmaakt. Als de diamant kleine imperfecties heeft zoals vlekjes en luchtbelletjes (insluitsels) en een onregelmatige vorm dan is het meestal een diamant die uit een mijn komt en die niet kunstmatig is gemaakt in een laboratorium.

Daarnaast heeft een echte diamant ook scherpere facetlijnen omdat ze geslepen zijn door professionele diamantslijpers. Nepdiamanten hebben vaak afgeronde randen en verspreide facetlijnen.

Reflectietest

Houd de steen tegen fel zonlicht en observeer hoe de stralen van de zon weerkaatsen. Een echte diamant geeft een grijze en witte fonkeling met aan de buitenkant van de steen alle kleuren van de regenboog die weerkaatsen op andere oppervlakken. Een nepdiamant heeft de regenboogtinten binnenin de steen, zonder een glinsterende grijze fonkeling.

Weegtest

Diamanten kunnen worden herkend door zeer minimale verschillen in gewicht. Bijvoorbeeld weegt een zirkonia ongeveer 55% meer dan een diamant van dezelfde maat en vorm. Wegen kan met een karaatweegschaal.

Het Metaal

Bekijk in welk metaal de steen is gezet. Diamanten zijn prijzig en worden doorgaans niet in goedkoop metaal verwerkt zoals zilver of verguld metaal. Een echte diamant zal meestal worden gezet in goud of platina.

Schuurpapiertest

Deze test is alleen verstandig als je zeker weet of de diamant echt is! Diamant is de hardste grondstof ter wereld en de oppervlakte kan dus niet beschadigd raken door het schuren ervan. Wanneer je een nepdiamant bewerkt met schuurpapier, zullen hier echter wel krassen op ontstaan.

Ademtest

Reinig eerst de steen goed en adem uit op de steen zoals je bij een spiegel zou doen. Een nepdiamant zou beslaan maar aangezien een diamant een goede warmtegeleider is, zou deze niet mogen beslaan.

Brekingstest

De ultieme test om de echtheid van een diamant te controleren, is de brekingstest. Houd de steen ondersteboven en leg hem op een stuk krant. Als je de krant door de steen heen kan lezen dan is dat slecht nieuws, het is dan geen echte diamant. Een diamant buigt het licht zo scherp af dat de letters niet leesbaar zijn.

Mocht je van plan zijn een diamant aan te schaffen zou ik altijd adviseren om te kiezen voor een diamant met een certificaat van het GIA, HRD of IGI. Deze instituten staan bekend om goede certificaten. Zo ben je zeker van een echte glimmer om je vinger!

Meer advies voor het kopen van een diamant? Ik kan je helpen een prachtige diamant aan te schaffen voor jouw budget.

 

Menu